Signalisatie landbouwvoertuigen

Wat omvat deze opleiding?

Voor de landbouwmachines is een belangrijke tijd aangebroken! Tijd om hen te voorzien van de nodige signalisatie en de vereiste vergunning uitzonderlijk vervoer.

Uitzonderlijk Vervoer

In het KB van 2 juni 2010, betreffende het wegverkeer van uitzonderlijke voertuigen, is het duidelijk geworden dat de landbouwers ook een vergunning uitzonderlijk vervoer moeten bezitten indien ze met grote voertuigen op de baan gaan. In tabel 1 is een overzicht gegeven wanneer u wel en niet onder uitzonderlijk vervoer valt. Indien u met uw trekker met gedragen of getrokken machines of met een ondeelbare lading (bv. kraanmachine) buiten de standaardafmetingen valt dient u over een vergunning uitzonderlijk vervoer te beschikken. Hierbij dient u te beschikken over een PVG (Proces-Verbaal van goedkeuring ) bij trekkers of over een PVB (Proces-Verbaal van benaming) bij zelfrijdende landbouwmachines.

De procedure om een vergunning uitzonderlijk vervoer te verkrijgen  bestaat uit twee stappen.

1) Via een formulier 78/4 bij een trekker met gedragen machines een afwijking van de standaardafmetingen aan te vragen

2) Vergunning uitzonderlijk vervoer zelf aanvragen. Dit kan via een papieren aanvraagformulier dat aangetekend opgestuurd moet worden of online via een persoonlijke account (zie http://www.mobilit.belgium.be/nl/wegverkeer/goederenpersonen/uitzonderlijkvervoer/). Online is hierbij aan te bevelen.

Een vergunning uitzonderlijk vervoer (stap 2) kost 82 euro. Hierbij is een vergunning van ‘categorie 1’ voor 5 jaar geldig en een ‘categorie 2’ voor 1 jaar geldig.

Een vergunning uitzonderlijk vervoer (stap 2) kost 82 euro. Hierbij is een vergunning van ‘categorie 1’ voor 5 jaar geldig en een ‘categorie 2’ voor 1 jaar geldig.

 

Standaard (niet-uitzonderlijk vervoer)

Uitzonderlijk vervoer

 

Categorie 1

Categorie 2

Hoogte

≤ 4m

≤ 4m

Breedte

≤ 3,00m*

3 t.e.m. 3,50m

3,5 t.e.m. 4,25m

Lengte

Gedragen

Totaal

≤ 12,00m

≤ 12,00m

≤ 12,00m

 

 

Vooraan

≤ 3,00m

≤ 3,00m

≤ 3,00m

 

 

Achteraan

≤ 7,00m

≤ 7,00m

≤ 7,00m

 

Getrokken

> 1000kg KD**

≤ 16,50m

≤ 27,00m

≤ 27,00m

 

 

≤ 1000kg KD**

≤ 18,75m

≤ 27,00m

≤ 27,00m

 

Sleep

> 1 aanhang-wagen

≤ 25,00m

 

 

 

Zelfrijdend

Totaal

≤ 12,00m

≤ 19,00m

≤ 19,00m

             

*Traject Hoeve-veld, 30km/u, beweegbare delen afnemen/opvouwen

** KD = Koppeldruk

Tabel 1. Overzicht afmetingen Uitzonderlijk Vervoer 

Signalisatie landbouwvoertuigen

In het KB van 10 juli 2013 is omschreven dat landbouwvoertuigen dienen te beschikken over specifieke signalisatie. Deze signalisatie is zeer streng en de landbouwer kreeg dan ook nog een jaar tijd om zich in orde te stellen. De tijd staat echter niet stil en het jaar is reeds voorbijgevlogen, vanaf 1 september 2014 dient u in orde te zijn met uw signalisatie!!

Om de landbouwer bij te staan in het zich in orde kunnen stellen is een overzicht van de verplichte signalisatie weergegeven in een handige brochure (zie http://www.nacvzw.be/signalisatieLandbouwvoertuigen). In deze brochure wordt duidelijk weergegeven waar en hoe u uw signalisatieborden, reflectoren, borden uitzonderlijk vervoer dient te installeren.

Let op! Deze signalisatie is voor iedere landbouwer verplicht! Indien u uitzonderlijk vervoer bent dient valt u onder strengere regels!

Kostprijs

  • gratis

Cursusverloop

  • 1 voormiddag (9-12u)
  • 1 namiddag (14-17u)

Info

Inschrijven is verplicht!

Geef gerust aan indien u op een andere locatie en tijdstip hierover een vergadering zou willen bijwonen. Bij voldoende interesse kan elders ook een informatiesessie georganiseerd worden.

Nationaal Agrarisch Centrum vzw

Industrieweg 53 | 8800 Beveren (Roeselare) | T 051 26 08 30 | info@nacvzw.be

Met steun van ELFPO,   en  - www.vlaanderen.be/pdpo

Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland

       

Disclaimer

Contact

>